Sprawdzone i bezpieczne źródła kwasów omega-3
Data publikacji 7 grudnia 2021Kwasy tłuszczowe omega-3, obok witamin i minerałów, stanowią niezwykle istotny składnik każdej zbilansowanej diety, przyczyniając się do poprawnego funkcjonowania całego organizmu.
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią niezbędny budulec komórek ludzkiego organizmu. Odpowiedni poziom kwasów omega-3 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błony komórkowej, co automatycznie przyczynia się do polepszenia wszystkich procesów życiowych.
Wśród kwasów omega-3 można wyróżnić następujące grupy:
– kwas eikozapentaenowy – kwas ten jest niezbędny do poprawnego przekazywania informacji pomiędzy komórkami nerwowymi. Jego odpowiednia suplementacja może okazać się niezwykle pomocna w przypadku osób mających trudności z koncentracją,
– kwas dokozaheksaenowy – kwas dokozaheksaenowy przyczynia się do obniżenia stężenia triacylogliceroli w organizmie. Niedobór kwasu dokozaheksaenowego może przyczynić się do spadku stężenia serotoniny w mózgu,
– kwas alfa-linolenowy – kwas ten jest zaliczany do tzw. krótkołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezwykle istotne jest to, że kwas alfa-linolenowy nie może zostać wytworzony przez organizm i musi zostać do niego dostarczony wraz z pożywieniem.
Kwasy omega-3 a prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka
Jedną z najważniejszych funkcji kwasów omega-3 jest między innymi zadbanie o prawidłową pracę układu krążenia i serca. Dodatkowo kwasy te przyczyniają się także do zwiększenia poziomu tzw. dobrego cholesterolu, minimalizując tym samym ryzyko pojawienia się miażdżycy czy chorób układu krążenia.
Poza tym odpowiedni poziom kwasów omega-3 we krwi pomaga w usprawnieniu działania mózgu oraz centralnego układu nerwowego. Co więcej CalanOil – kwasy omega-3 przyczyniają się także do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi, wzmacniają także reakcje układu odpornościowego, pomagając w szybszym zwalczaniu różnego rodzaju infekcji.
Główne źródła kwasów omega 3
Wśród sprawdzonych i bezpiecznych źródeł kwasów omega 3 znajdują się przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś atlantycki czy makrela. W przypadku ryb warto pamiętać o tym, aby zawsze wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonych i certyfikowanych miejsc połowu.
Bogate i bezpieczne źródła kwasów omega 3 to także owoce morza, olej lniany, olej słonecznikowy czy olej kukurydziany. Duże zawartości kwasów omega-3 można znaleźć również w orzechach włoskich i niektórych algach.
Do alternatywnych źródeł kwasów omega-3 można zaliczyć także dobre jakościowo margaryny, złożone w większości z olejów pochodzenia roślinnego.